Heb je moeite met grenzen aangeven? Een andere kijk…
Regelmatig komen klanten in de praktijk met de klacht dat ze niet of weinig grenzen aangeven. Dat ze anderen maar ook henzelf steeds weer over hun eigen grenzen laten gaan. Met als gevolg frustratie, vermoeidheid of boosheid.
Wat kan hier ten grondslag liggen?
Het gebrek aan grenzen geven kan een gebrek aan een gevoel van zelfwaarde of gevoel van waardigheid zijn. Als je geen gevoel van waarde hebt waarom zou je grenzen aangeven? Waar zouden die grenzen dan vandaan moeten komen? Iemand die zich intrinsiek waardeloos beschouwd of een waardeloos iemand zal in principe geen grenzen aangeven of deze überhaupt voelen.
Dit kan soms heel diep in het onbewuste zitten. Dus zelfs wanneer de client denkt dat hij of zij zichzelf als waardevol beschouwd blijkt dat op een dieper niveau niet zo te zijn. Dat kan je bijvoorbeeld zien aan hoe iemand over zich of haarzelf praat of over anderen. Bijvoorbeeld kritisch, streng of hard zijn. Het veroordelen van gedrag. Hetzij van zich of haarzelf of van anderen.
Een andere manier hoe je dit ook kan zien is in uiterlijk vertoon. Veel geld uitgeven aan kleding als een compensatie van dit intrinsieke gevoel van waardeloosheid. Of ander gezegd, het ontbreken van een gefundeerd gevoel van waardigheid. Daarmee bedoel ik niet dat iemand dure kleding moet kopen, laat dat duidelijk zijn. Ik bedoel hier iemand die snel overgaat tot de aankoop van dure spullen terwijl zijn/haar budget hiervoor eigenlijk niet toereikend is.
In de therapie die ik geef als het gaat om grenzen geven zal ik altijd op zoek gaan naar het gevoel van zelfwaarde. Wanneer je je waardevol voelt zal je jezelf veel beter beschermen. Zal je voor jezelf opkomen in situaties waar je behandeld wordt op een manier die niet voor jezelf voelt ook al zijn de intenties van de andere niet perse slecht.
Een ander punt wat belangrijk is bewustzijn of het gebrek hieraan. Wanneer je niet door hebt dat je over je eigen grenzen heen gaat. Een goed voorbeeld om dit te illustreren is wanneer iemand veel heeft gedronken. Iemand laat zich makkelijker meevoeren wat achteraf niet goed voor hem of haar bleek te zijn. De persoon is minder bewust wat hij/zij doet (of juist niet maar wel zouden moeten).
Of een ander bekend voorbeeld is veel te hard werken om vervolgens in een burn-out te belanden. Gewoon niet bewust van onze eigen grenzen of in ieder geval te laat…
Hoe vind je je eigen waarde terug?
Het antwoord is simpel in woorden: van jezelf houden en jezelf deze waardigheid geven die je verdiend. Maar hoe kan je van jezelf houden als je dit nooit hebt meegekregen? Daar ligt dus de uitdaging voor iedere cliënt. Meer zelfliefde en zelfzorg dus.
En werken aan meer bewustzijn over jezelf. Dat je beter in de gaten krijgt wanneer je over je eigen grenzen heen gaat (bijvoorbeeld bij te lang te hard werken). Tijdens de therapie kunnen we oefeningen mee doen om hier beter zicht op te krijgen.
Nog een ander belangrijk punt: problemen verdwijnen niet uit hunzelf door er geen aandacht aan te geven. Dus neem de stappen en heb de moed om je problemen aan te zien. Of in het Engels: To face your problems…
-Raj-
P.s. we doen veel met grenzen stellen in therapie en familieopstellingen. Mocht je hier meer over willen weten neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek of geef je op voor 1 van de familieopstellingen dagen.